Всичко, което трябва да знаете за On-Site и On-Page оптимизацията Част I.

Всичко, което трябва да знаете за On-Site и On-Page оптимизацията Част I.

КАКВО Е ON-SITE И ON-PAGE ОПТИМИЗАЦИЯ?

On-Page е оптимизация на елементи от HTML страниците за търсене в Google. Това обикновено включва съдържанието и таговете. On-Site оптимизацията включва On-Page оптимизация, както и оптимизирането на елементи от сайта, които не са ограничени до отделна страница, а като навигация и хипервръзки, карта на сайта, Robots.txt файл, кодировка, и т.н. (On-Site SEO се отличава от Off-Site оптимизацията, тези тема не е засегната в статията).

On-Page и On-Site оптимизациите са важни за вашия уеб сайт и лесното му откриване в търсачките. По принцип тези елементи формират начина, по който търсачката се ориентира за страницата ви и получава синтезирана информация като резюме за вашата страница и бизнес. Тези два елемента казват на Google и останалите търсачки, за какво се отнася дадена страница, какви заглавия са най-подходящи за нея.

 

ГЛАВНИ ФАКТОРИ при ON-SITE SEO ОПТИМИЗАЦИЯТА

КАЧЕСТВО НА САЙТА
Това е изискване номер едно в оптимизацията днес! Направете уеб сайт, който потребителите да обикнат. Направите такъв сайт, който да харесват повече от този на конкурентите ви. Google измерва навиците на потребителите и знае, кой сайт е най-добрия за даден потребител при дадено търсене.

СЪДЪРЖАНИЕ
Клишето, че „съдържанието е най-важно“ не е било никога по-вярно от сега! Вашата уеб страница трябва да осигурява автентично, проверено, полезно, уникално съдържание, което се отличава от останалите, а така също да има репутация като достоверно и истинско съдържание.  Създайте мултимедийно съдържание, включете видео, снимки, инфограми. Убедете се, че всички важни страници имат съществено значение на съдържанието в тях. Може да искате да запазите началната част на страницата празна и фокусирана, но добавяйте съдържанието след тези елементи.

УБИЙСТВЕН ПОТРЕБИТЕЛСКИ ИНТЕРФЕЙС
Уверете се, че навигацията на уеб страницата е проста и разбираема за нормалните посетители. Важно е така също сайта да се зарежда бързо и на стационарни компютри и на мобилни устройства.

ИМЕ НА ДОМЕЙН
Регистрирайте най-доброто име на домейн, което може да намерите или да си позволите. Независимо дали в домейна присъстват ключови думи или не (има за и против и в двата случая), избягвайте да използвате неподходящи домейн имена. Включването на ключова дума в домейн името може да помогне малко. В допълнение, ако имате домейн, който напълно съвпада с ключовата ви дума това определено ще ви даде голямо предимство в Google (и другите търсачки) точно за тази определена ключова дума. Често това може да вид доведе до позиция от 1-ва до 3-та, но това разбира се не е гарантирано. Трябва да се има в предвид, че Google намали силата на точно съвпадащи домейни за сайтове с лошо качество на съдържанието.

СТРУКТУРА НА САЙТ, НАВИГАЦИЯ, URL АДРЕСИ
Най-доброто решение е възможно най-опростена структура на уеб сайта, проста навигация през всички важни страници. Навигацията трябва да е лесна и интуитивна. Използвайте текстови линкове, а ако използвате снимки за навигационни менюта, уврете се, че сте попълнили смислени Alt-тагове. Вашите най-важни страници, като продуктовите ви категории примерно, трябва да са линквани директно от началната страница или от горното хоризонтално меню.  В идеалния случай нищо важно не трябва да е на два клика повече от началната страница. Минимизирайте бройката на наклонените черти „/“ в URL адреса. URL адреса трябва да е прост и прозрачен. Google признава, че използването на ключови думи в URL адреса помага на оптимизацията донякъде. Не използвайте повече от няколко ключови думи, пазете URL адресите си разумно кратки. Избягвайте използването на URL адреси с параметри като “?index.php=product_id_34_211_prod” или откровено глупаво изглеждащи URL адреси. Ако ползвате хостинг сървъри с Unix, задължително включвайте mod_rewrite, за да имате добри URL адреси.

ДУБЛИРАНО СЪДЪРЖАНИЕ и URL РЕДИРЕКТВАНЕ (Canonicalization)
Не е нужно да дублирате съдържанието в страницата си. Минимизирайте дублираното съдържание. Когато дублирано или много подобно съдържанието трябва да се визуализира на различни URL адреси, поради някаква  оправдателна причина (примерно за тестване на различна страница, различен дизайн или ако имате различна версия на същата страница за AdWords рекламите), може или да блокирате Googlebot-a от втората страница и дубликатите, или по-лесното, което ви препоръчвамe, e да използвате canonical връзки на втората версия на страницата. Например: <link href=“URL адрес на canonical страницата идва тук“ rel=“canonical“>
сега не е проблем да включите същия линк от canonical страницата, която води до същото съдържание. В случай, че се безпокоите, това няма да причини никакви проблеми на индексирането ви. Решете дали искате сайта ви да излиза със domainname.com или www. domainname.com, и след това ре-директвайте всички адреси до един от двата варианта.

ИНДЕКСИРАНЕ
Направете важните страници достъпни за Googlebot и другите търсещи ботове. Използвайте Robots.txt или Meta Robots тагове внимателно ако искате да ограничите част от съдържанието на уеб страницата ви от това да се индексира. Уверете се, че няма грешки, които да пречат на ботовете да претърсват страницата ви. Не замествайте текста с графики и флаш анимации.

СЪВМЕСТИМОСТ
Днес хората използват различни устройства и браузери. Оптимизирайте на уеб страницата си да работи добре на всички платформи и браузери. Включително и стария Internet Explorer 6 все още има 5% от всички потребители, който го използват.

ВЪТРЕШНИ ВРЪЗКИ
Правилните вътрешни връзки помагат на оптимизацията, архитектурата на страницата. Направете добра архитектура на вътрешните връзки, уверете се че имате и много контекстуални връзки в съответното съдържание. Полезно е и добре да използвате вътрешни връзки от ключови думи в съдържанието. Използвайте линковете, за да осигурите достатъчен поток към всички важни страници, които искате да класирате на по-високи позиции. Тези линкове трябва да се разпространяват свободно в страницата.

ИЗХОДНИ ВРЪЗКИ
Не позволявайте на сайта ви да се публикуват външни линкове. Ако все пак позволите потребителите да постват линкове под някаква форма, най-добре за всички е те да се зададе да бъдат nofollow, особено ако нямате контрол какви са линковете и до какво водят. Имате полза от линкове само към уместни и утвърдени уеб страници. Не се обвързвайте с „лоши съседи“ или  страници с лошо качество на съдържанието.

ЛИПСВАЩИ СТРАНИЦИ, 404 СТРАНИЦИ, ИЗТРИТО СЪДЪРЖАНИЕ
Оправете всички неработещи линкове в страницата си. Проверете за такива линкове във вашия сайт. Когато триете съдържание от уеб страницата си уврете се, че сте приложили 301-redirect на тези изтрити страници към началната страница или към друга, която намирате за по-добра.

ДОБРИ ПРАКТИКИ И МОНИТОРИНГ
Тук ще споменем фактури, който не помагат на класирането, но заслужават да бъдат споменати. Следете трафика на уеб страницата си и проверявайте за технически проблеми. Използвайте данните от Google Webmaster Tools и Google Analytics. Може да откривате проблеми, само когато търсите за проблеми, а след това да ги решите. Създайте XML карта на сайт и я изпратете на търсачките през техните приложения за web master-и. Ако имате видео съдържание на уеб страницата си, направете карта на сайта за видео съдържанието.

БУТОНИ ЗА СОЦИАЛНО СПОДЕЛЯНЕ
Социалните медии играят съществена роля в SEO оптимизацията на уеб сайтът ви. Поставяйте бутони за социално споделяне по страниците си.