Какво трябва да знаете за статистика (Insights) във Facebook

Какво трябва да знаете за статистика (Insights) във Facebook

Първото, от което всеки собственик на Facebook страница се интересува е статистиката на посещенията (Insights). Разполагате с няколко раздела за статистика на страницата ви:


Раздел ПРЕГЛЕД (Overview)

Разделът Преглед (Overview) ви дава най-важната информацията за страницата, като новите харесвания,  разпространението на публикациите ви и ангажираността на страницата за последната седмица.

facebook-1

Под тази статистика ще видите данни за последните публикации на страницата, типа на поста (линк, снимки и др.), целева група, до каква аудитория е достигал поста, кликове, ангажираност (харесвания, коментари, споделяния), както и статистически данни ако сте подсилили публикацията с платената реклама във Facebook.

facebook-2
Може да кликвате на хедъра в горната част на страницата, за да превключвате между разделите и да видите по-подробна статистика за страницата ви.


Раздел ХАРЕСВАНИЯ (
Likes)

Този раздел показва растежа на страницата ви. Може да използвате селектора на данни, за да видите по-лесно по дати статистиката за харесванията за последната седмица, месец и четиримесечие. Като позиционирате курсора на мишката върху графиката ще видите броя на харесванията за определения период.

facebook-3
Под тази диаграма ще видите разбивка на това как се променят лайковете ви на дневна база, като включваме и общите лайкове, отпадналите лайкове, не харесвания (Unlikes), и органичните и платените харесвания.

facebook-4

Освен това може да видите и от къде идват харесванията на страницата ви. Потребителите може да харесват страницата ви използвайки бутона „Харесай ме“ на вашата страница, от препоръчана страница, реклама и данни за други, който харесват страницата ви.

facebook-5

Този раздел може да ви помогне да се запознаете с калибъра, с който страницата ви расте и дали това става с темпото, което искате и начина, по който идват тези харесвания, през органичен трафик или реклами.


Раздел ОБСЕГ (Reach)

Искате да знаете до колко потребителя е достигнала вашата публикация и дали това е постигнато с помощта на ограничен или платен източник? Това може да разберете в раздел Обсег (Reach).

facebook-6

Може да видите и разбивка между позитивни действия, като харесвания, коментари и споделяния на вашите постове.

facebook-7

Така също може да видите негативните действия, като това колко човека са скрили поста, докладвали са го като спам, или са спрели да го харесват.

facebook-8

И като последно ще видите обобщена статистика за достиженията до потребителите на всички ваши дейности свързани със страницата ви, включително публикации, публикации на други хора за вас, реклами и др.

facebook-9

Този раздел ще ви помогне да видите дейностите около вашата страница като цяло и ще може да анализирате, коя активност е била най-ефективна за вас с най-малки усилия.

Раздел ПОСЕТИТЕЛИ (Visits)

Раздела с посетителите е един от най-информативните. Това е областта, в която може да видите, кои части от страницата ви се посещават и разглеждат най-много.

facebook-10

По-долу ще намерите информация за предприетите специални действия, като споделяния от външни посетители, публикации от други лица на вашата страница и др.

facebook-11

Последната диаграма показва общ преглед на уеб страниците, кои потребители са препоръчали вашата Facebook страница и са ви осигурили посещения.

facebook-12

Това може да ви помогне да определите към какво да фокусирате усилията си, къде да поставите най-важното съдържание, къде да промотирате страницата си за да съберете повече фенове.


Раздел ПУБЛИКАЦИИ (Posts)

Чудите се кога трябва да публикувате информация във Facebook страницата си? Раздела със статистика за постовете, започва с графика на това кога феновете ви са онлайн и лесно може да се ориентирате кога е подходящо да поствате информация, и кога не.

facebook-13

Може да превключите под-раздела Post Types и да проверите видовете дейности и до колко потребителя са достигнали.

facebook-14

Освен това може да надникнете още по-дълбоко и да видите конкретните публикации до колко потребителя са достигнали, колко пъти са показвани, как са реагирали потребителите на тях и др.

facebook-15

От бутоните със стрелка на долу може да превключите различните данни като например, достигане до потребители, който са ви фенове, и такива които не са ви фенове.

facebook-16

Може да превключите и между позитивните и негативните действия върху индивидуалните си постове.

 facebook-17

Този раздел може да ви помогне да изберете верният тип съдържание, което да публикувате на страницата си за да увеличите обхвата на интерес към нея и да предизвикате потребителите да отговорят положително с харесване или споделяне на вашата публикация.


Раздел ХОРА (People)

И на последно място по подредба, но не и по значение ще намерите раздела с демографската статистика за феновете си, тук може да видите до колко фена сте достигнали по техния пол, възраст и местоположение.

facebook-18

Този раздел ще ви помогне да определите дали достигате до аудиторията, която искате да достигнете. Ако не е така, сигурно е време да премислите стратегията си.