Google: Дублираното съдържание не е отрицателен фактор за класиране

Дублираното съдържание не се отчита отрицателно спрямо даден сайт по отношение на класирането при търсене, казва Джон Мюлер от Google.

Джон Мюлер разясни погрешното до момента схващане за дублирано съдържание, като заяви, че това не е отрицателен фактор за класиране при търсене.

Повторението на едно и също съдържание на множество страници не е нещо, което би довело до по-ниско класиране на даден сайт в резултатите от търсенето.

Мюлер каза, че е нормално сайтовете да имат определено количество дублирано съдържание. Алгоритмите на Google са създадени да се справят с това.

Той засегна тази тема миналата седмица, но тя беше повдигната отново по време на “Google Search Central SEO office-hours” за тази седмица.

Дублирано съдържание е тема, която редовно се обсъжда сред SEO специалистите и това е нещо, което много специалисти проверяват при одит на сайт.

Влияе ли това върху класирането при търсене? Ако да – до каква степен?

Този въпрос зададе Давор Бобек, мениджър в Blue Glacier, на Мюлер по време на “Google Search Central SEO office-hours” тази седмица.

Бобек притежава сайт за авточасти, където описанията на части се повтарят на много места. Той искаше да знае дали ще има отрицателно въздействие върху резултатите от търсенето.

Ето и отговора на Мюлер по-долу:

Джон Мюлер от Google за дублирано съдържание

Мюлер обясни неясните неща около дублираното съдържание, като каза, че това не е нещо, което е свързано с отрицателен рейтинг.

Ако цели части от съдържанието на даден сайт се дублират, тогава Google ще класира едното и няма да покаже другото. Множество копия на една и съща страница не изпращат отрицателни сигнали за класиране.
Дублиращите се страници могат да раздуят сайта и да изхабят отделеното му време за обхождане от ботовете, но това е съвсем друга тема, която не се обсъжда сега.

Ако дадени части от съдържание се повтарят в определен сайт,  например съдържанието в Header-a или Footer-a на страницата, Мюлер потвърди, че това няма да е причина за изпращане на отрицателни сигнали за класиране.

„Този вид дублирано съдържание не е толкова много, за да причини отрицателен резултат, свързан с класирането. Нещо повече, ако открием една и съща информация на множество страници в мрежата и някой търси конкретно тази информация, тогава ще се опитаме да намерим най-подходящата страница.
Така че, ако имате едно и също съдържание на няколко страници, ние няма да показваме всички тези страници. Ще се опитаме да изберем една от тях и да я покажем на нея. Това не значи, че има някакъв отрицателен сигнал, свързан с дублираното съдържание. В много случаи е нормално да имате някакво количество споделено съдържание на някои от страниците.“

За да илюстрира, че дублираното съдържание е нещо нормално, Мюлер продължи да дава примери, с които хората се сблъскват през цялото време.

Онлайн пазаруването е процес, където съдържанието се повтаря навсякъде. Обикновено търговците на дребно продават един и същ продукт и продуктовите им страници вероятно споделят голямо количество от същото съдържание.

Google няма да тълкува като негативни сигнали при обхождането на описание на продукт, което се появява другаде на сайта на друг търговец.

Footer-a на уебсайтовете технически се квалифицира като дублиращо се съдържание, казва Мюлер, но това не е проблем, когато става въпрос за класиране при търсене.

„Наистина често срещан пример за това е онлайн търговията. Ако имате продукт и някой друг продава същия продукт, или в уебсайта ви може да има footer, който се визуализира на всичките ви страници, а понякога това може да е  доста голям footer. Технически това е дублирано съдържание, но ние можем да се справим с него. Така че това не би трябвало да е проблем.“